דיני התעבורה פוגשים את כולנו. בשגרה, אנו פוגשים אותם בכביש ומחובתנו לציית להם. אולם לא אחת אנו גם פוגשים את דיני התעבורה בדו"חות שאנו מקבלים, בזימונים לבית משפט ובסנקציות חוקיות בדמות שלילת רישיון ועוד. מכיוון שכך, הנטייה הטבעית של רובנו היא להירתע מדיני התעבורה. אך חשוב לדעת כי ישנם דיני תעבורה אשר יכולים לעזור לכם.
הזכות להישפט
חשבו על התרחיש הבא. החניתם את הרכב באותה חנייה ציבורית בה אתם מחנים אותו מידי יום באוספכם את הילדה מהגן. הפעלתם את שירותי תשלום החניה, יצאתם לאסוף את הילדה, חזרתם והנה – יש דו"ח על הרכב. מסתבר כי אתמול בערב העירייה החליטה כי חנייה זו תיועד לבעלי תו חניה בלבד.
אתם נוסעים בכביש 1 בדרך לעבודה. כמו נהגים טובים, הקפדתם לנסוע בנתיב הימני. אלא שמבלי משים, נסעתם בנתיב התחבורה הציבורית החדש בדרך לירושלים וקיבלתם לדואר דו"ח על נהיגה בנתיב שיתופי.
במקרים אלו אמנם עברתם עבירה המצדיקה דו"ח תנועה, אלא שהנסיבות מצדיקות המרה של הדו"ח לאזהרה או למצער הפחתה של הסכום בדו"ח. מכיוון שזהו המצב, נכון לממש את הזכות המוקנית לכם בדיני התעבורה – הזכות להישפט.
במקום לשלם את הדו"ח ולהמשיך בחייכם, תוכלו להודיע כי ברצונכם להישפט ותקבלו זימון למשפט בבית משפט לתעבורה. בבית המשפט תוכלו לשטוח את טענותיכם ולהסביר מדוע תשלום הדו"ח אינו מוצדק. סביר בהחלט כי אם טענותיכם נכונות, הן יתקבלו והדו"ח יבוטל או ימוזער.
דוחות אדפטיביים
דין תעבורה נוסף שיכול להתאים לכם, הוא התאמת דוח התנועה לחומרת העבירה בדוחות מהירות מופרזת. כאשר נהג מצולם נוהג מעל למהירות המותרת, גובה הקנס ומספר הנקודות ייקבעו בהתאם למהירות שבה חרג הנהג מהמותר.
רבות דובר על חוסר האמינות של מצלמות התנועה. אכן, המדינה הודיעה על כוונתה להחליף מצלמות אלו במצלמות חדשות ומשוכללות יותר. ניתן לראות בכך הודאה בכשירותן החלקית של המצלמות הנוכחיות.
ככל שקיבלתם דוח על נהיגה במהירות מופרזת, תוכלו, בעזרת עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, לטעון כי המצלמה אינה מדייקת ונהגתם במהירות פחותה יותר. ייתכן בהחלט כי בית המשפט יחליט להוריד בדרגה אחת את הדוח, מתוך הכרה בליקויים של מצלמות התנועה.
ביטוח חובה וקרנית
דיני התעבורה קובעים, בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כי כל בעל רכב חייב לבטח את הרכב שלו מפני פגיעות גוף בנהג עצמו ובצדדים שלישיים. מכיוון שכך, ככל שחוויתם תאונת דרכים בה נפגעתם פגיעת גוף, תהיו זכאים לפיצוי מהגורם המבטח. אם הנהג לא מילא חובתו והרכב לא היה מבוטח, תוכלו להיות זכאים לפיצוי מקרנית – קרן פיצויים עבור נפגעים ללא כיסוי ביטוחי.
לסיכום
לסיכום, ישנם דיני תעבורה שיכולים לעזור לכם. כדי לדעת אילו דינים יסייעו לכם וכיצד להשתמש בהם נכונה, פנו אל עורכת דין המתמחה בדיני תעבורה לקבלת ייצוג משפטי. נכתב בשיתוף עורכת דין מיטל אוטמזגין המתמחה בדיני התעבורה בישראל.