מי זכאי לדמי הבראה? ובכמה כסף מדובר למעשה? שאלות אלו נשאלות ע"י שכירים רבים שאינם בקיאים בחוקים, גם אם לעתים נתקלו במושג "דמי הבראה" פה ושם…חוק תשלום דמי הבראה חל על כל מעסיק, לאחר שהעובד השלים שנת עבודה שלמה במקצוע. מקורם של דמי ההבראה היה בתשלום ששילמו המעסיקים, על מנת לשלוח את עובדיהם לימי מנוחה בבית הבראה. העובדים מצידם- נדרשו להציג קבלות המאשרות את שהייתם בבית ההבראה! כי כשהמעסיק היה אומר לנו לנוח- היינו חייבים לנוח! היום המצב הוא קצת שונה, ולמרות שדמי הבראה עדיין מעוגנים בחוק, בוודאי אתם מבינים שאנו יכולים להשתמש בהם כאוות נפשנו. אז, מהם התנאים לקבלת דמי הבראה?
דמי ההבראה- נעים להכיר
דמי הבראה מעוגנים בחוק, וצריכים להיות משולמים לכל עובד שהשלים שנת עבודה מלאה אצל מעסיקו. אם נרשום בגוגל "דמי הבראה כל מה שצריך לדעת"- סביר להניח שנוצף במאמרים ואתרים המנגישים עבורנו את כל המידע שנצטרך. ואכן, למרות ששכירים רבים לא מכירים את חוקי דמי ההבראה- אין מדובר בנושא כה מסובך, וכולנו יכולים ללמוד עליו באופן די פשוט וקצר. כפי שאמרנו, שכירים זכאים לדמי הבראה ברגע שהשלימו שנת עבודה אצל המעסיק. יש לכך הסתייגויות שונות, למשל- תקופות שבהן לא התקיימו יחסי עובד-מעביד לא תחשבנה בחישוב שנת הזכאות, חל"ת למשל- מהווה תקופה שכזאת.
חישוב סכום דמי ההבראה
דמי הבראה משולמים ע"פ סוג העבודה שבה אנו עובדים, ולכן- במגזר הציבורי נקבל מעט יותר כסף מאשר במגזר הפרטי. מספר ימי ההבראה המגיע לנו בכל שנה- תלוי בוותק שלנו בעבודה, והעניין מובהר ע"פ טבלה המעוגנת בחוק. הטבלה מספרת לנו למשל, שאם אנו עובדים במגזר הפרטי- מגיעים לנו 5 ימי הבראה בשנה הראשונה, 6 ימי הבראה בשנה השנייה והשלישית, וכן הלאה. מה לגבי עובדים בשכר שעתי, או עובדים במשרה חלקית? ובכן, התשובה היא שגם הם זכאים לדמי הבראה! עובדים בשכר שעתי יקבלו דמי הבראה מלאים- במידה והשלימו 186 שעות חודשיות, ואילו עובדים במשרה חלקית יקבלו דמי הבראה המחושבים ע"פ חלקיות המשרה שלהם.
בתור עובדים שכירים, וגם בתור מעסיקים, חשוב לנו להכיר את דיני ימי ההבראה. מדובר בתשלום המעוגן בחוק, וצריך להיות משולם לכל עובד שהשלים שנת עבודה אצל מעסיקו. מספר ימי ההבראה המשולם בכל שנה- מחושב ע"פ הוותק בעבודה, וסכומם של דמי ההבראה תלוי באם אנו עובדים במגזר הציבורי או הפרטי. דמי ההבראה במקור- שימשו את העובדים לכיסוי הוצאות השהייה בבתי הבראה, והם אף היו צריכים להוכיח זאת באמצעות קבלות. על אף שהתשלום והשם נשארו- דמי ההבראה משולמים כיום כחלק מהמשכורת, והעובד יכול להוציא אותם כאוות נפשו, ומבלי לתת דין וחשבון לגביהם.