גליובלסטומה מולטיפורמה הוא גידול מוחי הגורם לסרטן חמור, מדרגה 4. הגידול מאופיין במהירות ההתרבות שלו, ובנטייה הטבעית שלו להתפשט ברחבי המוח. גליובלסטומה מולטיפורמה נחשב לסרטן המוח הנפוץ ביותר – הוא מהווה 45% מכלל גידולי המוח הממאירים. בנוסף, הוא נחשב לאחד מסרטני המוח האגרסיביים ביותר, בעיקר בשל הפרוגנוזה הנמוכה שניתנת לחולים בו. המחלה עלולה להופיע בכל שלב בחיים, אך שכיחותה באוכלוסייה עולה עם הגיל.
מהו המקור של הגליובלסטומה?
מקור הגידול הוא בתאי הגלייה שבמוח, המכונים לעיתים אסטרוציטים. תאים אלו ממוקמים ברקמת התמיכה של מערכת העצבים המרכזית.
מהם התסמינים של גליובלסטומה מולטיפורמה?
למחלה יש מגוון של תסמינים, אשר תלויים במקום במוח שבו התפתח הגידול. ניתן לחלק את התסמינים ל- 3 תחומים עיקריים: נוירולוגי, פסיכיאטרי וקוגניטיבי. בין התסמינים הנפוצים ניתן למנות את הבאים:
- כאבי ראש
- בחילות והקאות
- ליקויים בתנועה
- פסיכוזות
- אובדן זיכרון
- פרכוסים
- שינויי אישיות
איך מאבחנים גליובלסטומה מולטיפורמה?
כאשר מזהים תסמינים אופייניים לסרטן מוחי, יש לפנות לייעוץ רפואי בהתאם. במידה ואכן מדובר בתסמינים שעלולים להצביע על גידול מוחי, מבוצעות מספר בדיקות כדי לאבחן את המחלה:
- בדיקת מערכת העצבים – סדרת בדיקות שמטרתן לבחון את תפקוד מערכת העצבים, למשל בדיקת שמיעה, בדיקת שיווי משקל ובדיקת התמצאות במרחב.
- בדיקות דימות – בדיקות של הדמיית תהודה מגנטית. כלומר, סריקה חיצונית, ולא חודרנית, אשר פולטת תמונות חתך של המוח, המאפשרות לאתר ממצאים חשודים בחלל המוח.
- דגימה מוחית – ביופסיה, כלומר בדיקה שבמהלכה נוטלים דגימה מרקמת תאים. הבדיקה נשלחת לבדיקת מעבדה שמבוצעת על ידי פתולוג.
מהן דרכי הטיפול במחלה?
על אף הפרוגנוזה הנמוכה שמקבלים חולי הגליובלסטומה, ניתן לטפל במחלה, ולהקל על החולים בה. הטיפול מורכב ממספר אלמנטים, וכדי להגיע לתוצאה מקסימלית של הקלה וריפוי – יש לשלב מספר שיטות טיפול יחד:
- ניתוח – ניתוח להסרת חלק גדול ככל שניתן מהגידול. לעיתים במהלך הניתוח נלקחת דגימת ביופסיה, על מנת לאבחן את סוג הגידול.
- רדיותרפיה – טיפול באמצעות קרינה מייננת. מטרת הטיפול היא להרוג את התאים הממאירים.
- כימותרפיה – טיפול תרופתי שנועד לחסל את התאים הסרטניים. בדרך כלל טיפול זה הוא טיפול שמשולב עם רדיותרפיה.
- טיפול בעזרת optune – טיפול חדשני שמטרתו להאט את חלוקת התאים הסרטניים. הטיפול מבוצע על ידי מכשיר המפיק שדרות מגנטיים, והוא מסייע בהפחתת הכמות של תאי הגליובלסטומה. הטיפול מתאים לחולים מעל גיל 18, שאובחנה אצלם גליובלסטומה בפעם הראשונה.
לסיכום
הגילוי של גליובלסטומה בדרך כלל מתבצע בעקבות זיהוי תסמינים חשודים. תהליך האבחון כולל מספר שלבים – בדיקת מערכת העצבים, בדיקות דמות וביופסיה. עד היום, הטיפול שהוצע לחולי גליובלסטומה היה בעיקר טיפול תומך, ולא מרפא. בעקבות פיתוחים חדשניים, כמו האופטיון, חולים רבים מקבלים תקווה להחלמה.